VIJVER AANLEGGEN
Laat een vijver aanleggen waar je lang plezier van hebt!
Een vijver, groot of klein, is veelal een verrijking van de tuin. Zorg wel dat je vijver gezond blijft en op de juiste plaats in de tuin geplaatst wordt. Onze vijverspecialisten geven hier graag advies over.
Vijvers met en zonder vissen, Koi vijvers
Kwaliteit voor een goede prijs
Al 30 jaar expert op het gebied van vijvers
Neem gerust contact op met onze specialisten voor een vrijblijvende afspraak.
Plaats de vijver bij voorkeur in de zon en niet onder een boom
Wanneer je de keuze maakt waar in de tuin de vijver te plaatsen, moet je eerst rekening houden met de zon. Waterplanten groeien het beste met minimaal 6 uur zon per dag. Plaats je vijver daarom niet onder een boom. Vallende bladeren kunnen bovendien het water vervuilen. De waterplanten zorgen voor voldoende zuurstof en biologisch evenwicht. Uiteraard kunnen wij ook filtersystemen plaatsen.
Een vijver met alleen planten vraagt het minste onderhoud
In een plantenvijver zitten nauwelijks tot geen vissen. Bepaalde vissen eten de planten namelijk op. De goudelrits, zonnebaars en goudwinde zijn vissen die wel geschikt zijn voor dit type vijver, mits de aantallen gering blijven. Zij eten namelijk geen planten. Zitten er te veel vissen in een vijver, dan zal het water snel vertroebelen door het overschot aan afvalstoffen die de vissen produceren.
Het is belangrijk een plantenvijver aan te leggen in verschillende dieptes. Op deze manier komen de verschillende plantensoorten het meest tot hun recht en zullen zij het best groeien. Het is belangrijk hier aandacht aan te schenken tijdens de aanleg van een plantenvijver. Daarnaast is het belangrijk dat de vijver gedurende de dag ten minste voor de helft zon heeft, dit ter bevordering van de groei en bloei van de planten in de vijver. Houd je hier geen rekening mee, dan zullen de planten al snel doodgaan en zal de vijver troebel worden.
Een plantenvijver is gemiddeld 20 tot 120 cm diep, afhankelijk van de beplanting. Moerasplanten gedijen het best bij een diepte van ongeveer 20 cm, voor waterplanten is dit 40 cm en voor zuurstofplanten en waterlelies ligt de ideale diepte tussen 100 en 120 cm.
Een belangrijk kenmerk van een plantenvijver is de rust in het water. Het water mag niet te veel stromen of circuleren. Zuurstofplanten houden het water helder. Het voordeel hiervan is dat een plantenvijver een minimum aan techniek nodig heeft. Eventueel kan er een luchtpomp geplaatst worden om te zorgen dat het wateroppervlak in de winter niet dichtvriest. Wil je het vijverwater gegarandeerd kraakhelder houden, dan is het installeren van een filtersysteem een optie.
Een plantenvijver vergt relatief weinig onderhoud. Naast het onderhouden van de planten hoeft er maar af en toe controle van de waterkwaliteit plaats te vinden. De planten zelf zijn jaarlijks te splitsen en te vermeerderen, waardoor de investering, buiten de aanleg, in principe grotendeels eenmalig zal zijn.
Vissen maken de vijver aantrekkelijk om naar te kijken
Het is leuk om tussen de felgekleurde vissen te zien zwemmen, of te kijken hoe ze een insect van de oppervlakte happen. In de vijverbiologie hebben vissen eigenlijk geen rol. Een vijver kan makkelijk zonder vissen; het is dan zelfs makkelijker om het water mooi helderte houden. Toch zijn er maar weinig vijvers waarin helemaal geen vissen zitten.
Deze vijver wordt op dezelfde manier aangelegd als een natuurlijke vijver maar dan in combinatie met waterplanten en een aantal vissen. Zorg voor voldoende zuurstof door watercirculatie of een luchtpomp. Een diepte van 80 tot 100 cm. wordt aanbevolen. Er zijn wel één of meer filtersystemen nodig omdat de vissen veel afvalstoffen produceren.
Niet alle vissen zijn geschikt om in een vijver te houden. Lees meer over welke vissen geschikt zijn voor in de vijver en hoeveel vissen je in een vijver kan houden.
Koi vijver
Een dergelijke vijver met Koi karpers, heeft een speciale aanleg en inrichting nodig. Deze vijver vergt ook extra onderhoud. Als je waterplanten wenst, is een aparte plantzone nodig omdat de karpers graag grondelen. Er is een filtertechniek noodzakelijk, eventueel gecombineerd met een plantenfilter (helophytenfilter). Tevens is een minimale diepte van 150 cm. noodzakelijk. Bel ons voor advies!
Zo pakken wij het aan
Het aanleggen van een vijver is altijd een omvangrijke klus. Vaak komt er een grote renovatie van de tuin bij kijken. Zo kan het zijn dat er bomen gesnoeid of geveld moeten worden. Of een deel van de tuin moet bestraat of planten dienen verplaatst te worden. Indien gewenst nemen we de gehele aanleg, renovatie of onderhoud van de vijver en de tuin in handen. Bij de start van het project spreken we eerst je wensen door. Vervolgens wordt er een plan van aanpak besproken en krijg je een duidelijke doorlooptijd. Door de jarenlange ervaring van onze medewerkers, zal de aanleg van je tuin en vijver probleemloos verlopen.
Wij hebben de afgelopen jaren veel vijverprojecten succesvol afgerond samen met de klanten, varierend van kleine tot grote projecten.
Meer weten? Neem direct contact met ons op!
Contactgegevens
Konijnenberg Bos en Groen
Ringlaan 23
6961 KJ Eerbeek
Locatie
Keurmerken
Beoordeling achterlaten