WELKE VISSEN ZIJN GESCHIKT VOOR IN DE VIJVER?
Niet alle vissen zijn geschikt om in een vijver te houden. Vissen die de bodem omwoelen, die bijna onzichtbaar zijn door een schutkleur of vissen die zich razendsnel voortplanten kun je beter uit je vijver houden.
Wanneer is een vis geschikt voor in de vijver?
Deze vissen hebben de volgende kenmerken:
Oppervlakte-azers
Hiermee wordt bedoeld dat de vis zijn voedsel aan de vijveroppervlakte zoekt en niet in de bodem. Deze vissen zie je daarom beter zwemmen en ze maken geen rommeltje van je vijver.
Geen schutkleur
Vissen in natuurlijk water hebben een schutkleur. Die beschermt hen tegen reigers en andere vijanden. In de vijver kun je beter vissen zetten met een opvallende kleur. Je wilt je vissen immers wel kunnen zien.
Geen snelle groei of snelle voortplanting
Elke vijver kan maar een bepaalde hoeveelheid vis herbergen zonder problemen te krijgen met de biologische kringloop. Als er teveel of te grote vissen in de vijver zitten, kunnen de vijverplanten en het filter de hoeveelheid afvalstoffen niet meer aan. De vijver wordt dan troebel. Het is dus belangrijk om vissen te kiezen die niet te snel groeien en die geen honderden jonkies per jaar krijgen.
Deze vissen zijn geschikt voor de vijver
Goudwinde
Hoewel veel mensen voor de goudvis kiezen, vinden wij de goudwinde een veel betere keus. Goudwindes zijn oppervlakte-azers en ze krijgen niet zoveel nakomelingen.
Goudelrits (Mona Lisa)
Dit is een prima vijvervis. Goudelritsen zoeken hun voedsel aan de oppervlakte. Ze krijgen wel veel jonkies, maar de vissen blijven klein. Hierdoor belasten ze de vijver niet teveel.
Sarasa (komeetstaart)
Dit zijn prachtige vissen voor de vijver. Ze hebben mooie kleurenpatronen, azen aan de oppervlakte en planten zich met mate voort.
Deze vissen zijn minder geschikt voor de vijver
Goudvis
Hoewel in veel vijvers goudvissen zitten, is het geen geschikte vijvervis. Goudvissen woelen vaak in de bodem en ze krijgen ontzettend veel nakomelingen. Goudvissen in de vijver leidt vaak tot problemen met het biologisch evenwicht.
Zonnebaars
Zonnebaarzen zijn roofvissen. Hierdoor zijn ze alleen geschikt voor grotere vijvers, waarin voldoende aasvisjes zwemmen. In te kleine vijvers zullen ze óf verhongeren óf schade toebrengen aan het visbestand. In een vijver vanaf 10.000 liter inhoud kun je één of twee zonnebaarzen houden.
Steur
De steur is een bodemvis die stromend water nodig heeft. Dit maakt hem minder geschikt voor de tuinvijver. Daarnaast worden steuren erg groot en zijn ze daardoor heel belastend voor het biologisch evenwicht in de vijver.
Hoeveel vissen kunnen in de vijver?
De hoeveelheid vis die je probleemloos in je vijver kunt houden hangt van een aantal zaken af:
Omvang van de vijver
Hoe groter de vijver, hoe meer vissen je kunt houden.
Leeftijd van de vijver
Een jonge vijver heeft meestal maar een wankel biologisch evenwicht. In het eerste jaar van je vijver kun je daarom beter geen of hooguit enkele vissen houden.
Aanwezigheid van een filter
In vijvers met een biologisch filter kun je meer vissen houden dan in vijvers zonder zo’n filter. Het filter helpt mee de afvalstoffen van de vijver snel af te breken.
Soort vissen
Zoals hierboven uitgelegd, zijn sommige vissoorten meer belastend voor je vijver dan andere.
Waterkwaliteit
In vijvers met een goede waterkwaliteit (met name een goede waterhardheid) kun je aanzienlijk meer vissen houden dan in vijvers die gevuld zijn met zacht water.
Vuistregel
Als vuistregel kun je aanhouden, dat je per 1.000 liter vijverwater ongeveer 20 cm vis in de vijver kunt houden. Met een goed filter, voldoende waterplanten en een goede waterhardheid kun je hier nog eens 25% bij optellen en kom je op 25 cm vislengte per 1.000 liter. In een vijver van bijvoorbeeld 5.000 liter kun je op die manier 125 cm vis houden. Dit zijn bijvoorbeeld zo’n 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Meer weten of een afspraak maken? Neem direct contact op!
Contactgegevens
Konijnenberg Bos en Groen
Ringlaan 23
6961 KJ Eerbeek
Locatie
Keurmerken
Beoordeling achterlaten